Op mijn nachtkastje…
Zo te zien toch wel een ferm nachtkastje, wel, ‘t is maar een manier van uitdrukken. Deze boeken staan in mijn boekenkast. Telkens ik er voorbij loop roepen en schreeuwen ze om aandacht. Die krijgen ze af en toe, de ene al meer dan de andere. Het zijn voorlopig de vaste waarden in mijn leesleven. Wel voorlopig want ‘t kan snel veranderen. In 2008 nog zat ik met mijn neus in Bach, Beethoven en Mozart. Ze zingen nu een toontje lager, staan wat aan de zijkant maar ze weten het, vroeg of laat duik ik er met alle hevigheid weer in. ‘t Zal ze een paar ezelsoren kosten.
___________________________
Alice in Wonderland.
Uitgegeven door het Davidsfonds
AuteurLewis Carroll
Illustraties Rébecca Dautremer
Bewerking Ed Franck
Neem vanavond eens een half uurtje en
ga rustig zitten, geen radio of tv, gewoon stilte.
Sluit je ogen en ga naar de energie van jouw kindertijd.
Ik hoop dat het je lukt want dat is Alice in Wonderland.
_______________________________________
Picasso, Carsten-Peter Warncke & Ingo F. Walther, uitgeverij Taschen.
Ik heb vandaag deze dooddoener van stal gehaald.
Een dooddoener … jawel, dit is het equivalent van een oerdegelijke deegrol, een slag van dit gevaarte kan dodelijk zijn, Picasso’s leven laat zich nu eenmaal niet vangen op minder dan 1kg papier.
Hij doet me denken aan Bach. Hij groeit op als wonderboy, doorzwemt artistieke waters als vanzelf en als geniaal kunstenaar en workaholic heeft hij een immens oeuvre nagelaten. Één van zijn uitspraken: “Geef me een museum en ik vul het.” Dat en nog veel meer heeft hij ook gedaan.
Het boek. Mooi om gewoon in te bladeren, te kijken en te genieten. Het verhaal leest vlot en ontspannen. Klappen mee uitdelen, mmmm… kunst verzacht de zeden en ik vind een mooie ongeschonden boekenrug zo beeldig staan op de plank.
______________________________________________________________________________________
Het geheime dagboek van Klein Duimpje.
Philippe Lechermeier,
Illustratie: Rébecca Dautremer
Bewerking: Edward Van De Vandel
Uitgeverij: Davidsfonds Infodok.
Het echte verhaal van Klein Duimpje, zijn broers, de reus en de zevenmijlslaarzen zoals Duimpje het optekende tijdens een té gek avontuur. Van de vreselijke achterlating tot het grote herenigingsfeest beleef je met hem alle emoties van de erge ellendes tot de vrolijke vreugdes. Als je dit leest en je krijgt overal van die kriebels is ‘t best ok want dan ben je geen échte grote mens en dat willen we toch (een beetje) niet?
Dit boekje leende ik even van mijn dochter. Ze krijgt het nooit meer terug maar dat weet ze nog niet. Het krijgt een plaatsje in dat geheime vak in mijn boekenkast.
Één zinnetje uit het dagboek, op woensdag:
Is woensdag wasdag? Dat moet ik nog even op gaan zoeken. En als dat zo is, geldt dat dan ook voor onderbroeken?
______________________________________________________________________________________
Toon Tellegen
Daar zijn woorden voor.
Een keuze uit de gedichten.
Uitgeverij Maarten Muntinga Amsterdam.
Een man koesterde een smeulende haat tegen zichzelf
en dikwijls legde hij zich in een hinderlaag
om voorgoed
met zichzelf af te rekenen-
dan spitste hij zijn oren,
voelde zijn hart bonzen,
wachte uren, dagenlang, doodstil in het struikgewas
maar hij nam altijd een andere weg.
_______________________________________
Haiku. Een jonge maan.
Keuze, inleiding en vertaling J. van Tooren
Uitgeverij: Meulenhof Amsterdam.
J. Van Tooren is het pseudoniem voor de vertaalster en dichteres Anna Maria Mulder-Swanenburg de Veye. Zij overleed in 1991 op 91 jarige leeftijd.
Met dit boekje, dat in 1973 verscheen, opende zij voor velen de deur naar het japanse haiku.
Haiku’s zijn korte gedichtjes die een nu-gevoelsmoment willen vastleggen. Verzen om op een stil rustig moment te lezen en te proberen omvatten. Niet gemakkelijk maar boeiend. Ben je een beetje zen, dan zit je zeker op het goeie spoor. Dit boek kocht ik toen ik twintig was. Je weet wat men zegt van een goed boek … dat leen je nooit uit. Dus vergeet het! Toch sterk aanbevolen.
Een voorbeeld van de dichter Yosa Buson
Toen mijn bijl neerviel
diep in het winterbos – plots
de geur van hout.
_______________________________________________________________________________________
Hiëronimus Bosch, het volledige oeuvre.
Roger Marijnissen, Peter Ruyfelaere.
Uitgave: Mercatorfonds.
Zonde, liefde en lust, God en hemel en duivel en hellevuur. Geest en monster, droom en hallucinatie. Het werk van Bosch heeft het allemaal in zich. Heb jij al eens een kwade droom of word je soms met een kloppend hartje wakker …blijf er dan af, want dit wordt jouw Nightmare on Helm Street. Ben je een optimist en heb je een ongebreidelde fantasie? Dan is dit jouw compagnon. Laat je opslorpen door de fantastische wereld van Bosch. Dompel je onder in een onwaarschijnlijk universum, dit zijn de Middeleeuwse special effects. Het verhaal erachter zal je wel ontdekken. Geniet ervan.
______________________________________________________________________________________
Vlaamse en Nederlandse Schilderkunst
Sylvia Bruno, Uitgave: Scala.
Je houdt van stripverhalen, je bent er gewoon weg van, je leidt een gestript leven? Je hebt al verwoede pogingen gedaan om het ‘echte’ boek ter hand te nemen want dat gat in jouw cultuur moet eindelijk eens geplamuurd worden. Je hebt na herhaalde pogingen de handschoen in de ring gegooid, van jezelf aanvaard dat je gewoon een striplezer bent. Hmmm …dan heb ik iets voor jou. De Vlaamse en Nederlandse schilderkunst. Geen oeverloze vakjargonse tekst maar enkel en alleen prentjes. De striptekenaars van dienst zijn Van Eyck, Rubens, Memling, Bosch, Breughel, Hals, Jordaans, Van Der Weyden, Vermeer om er maar enkele te noemen. Geen enkel onderwerp is taboe. Van devotie, portret, oorlog en foltering tot mals bloot, wellust, ziekte en dood. Dit is nu al de strip van 2011. Je gaat zeker wel een tiental sussen en wiskes of rode ridders uit jouw bibliotheek moeten gooien want dit boek is een parel op de kroon van jouw cultuur maar teistert jouw boekenplank als geen ander. Zorg dat ze gestut is.
_______________________________________________________________________________________
Pom pom pom poooooooooooooooooom … ja ja jaaaa … de Ludwig heeft zich op mijn nachtkastje geïnstalleerd en meteen als een koekoeksjong alle concurrentie over boord gegooid.
Kom me niet vertellen dat je nog niet afwist van dit boek. Het enig geldend excuus kan zijn dat je niet beschikte over het nodige materiaal om dit gewicht-ig boek naar huis mee te slepen.
Mijn dochter beschikt over een bestelwagen en dus heb ik die zware taak naar haar gedelegeerd. Sindsdien, januari 2010, heb ik een samenlevingscontract met Ludwig Van Beethoven. Lezen, luisteren, neuriën, fluiten, fluisteren, dromen …ik voeg hem toe aan mijn verzameling verslavingen.
__________________________________________________________________________________________
Karamellenfilosofie
verzen Wim Bruynooghe, illustraties Johnny Bekaert
Daar gaan we:
Chirurgie kost een vermogen,
daarom ligt het in de lijn
dat met name urologen
echte beurzensnijders zijn.
Nog eentje?
Men wraakt aan het nudistenstrand
de hedendaagse mode.
Daartoe werd er een bord geplant
met opschrift: ‘String verboden’.
Ik weet wat jij nu denkt …ik had dat ook …zoiets van dat kan ik vanuit mijn luie zetel ook wel bedenken, even moeite doen en daar liggen een twee drie verzen. Eens proberen, lukt niet hé en weet je waarom? Je beschikt over te weinig intelligente onnozelheid, je bent te litterair, een Claus in ‘t diepst van jouw gedachten. Kom hou er maar mee op.
Maakt jouw baas het bont en geraak je niet door de cijfers? Hoe moet je hem dat laten begrijpen? Wel op de mail waarin hij vraagt waar het rapport blijft antwoord je heel cool met een karamellenvers. Hij zal je meteen komen helpen … weddden? Laat je ‘t me weten? Dankjewel.
______________________________________________________________________________________________
Moderne Plantkunde 1990
Uitgeverij VAN IN, Lier
Ik was een lagere schoolventje. We hadden thuis een kruidenierszaak. Ons moeder zond mij af en toe om honderd eieren bij de eierboer uit de buurt. Op een dag, net toen ik met mijn vracht eieren naar huis wou vertrekken zei hij:’Wacht even, ik laat je wat zien.’ Hij nam een ei uit de mand en legde het in het gras. Hij schoof er zijn vinger onder en liet het ei een paar centimeter ophoog wippen. Hij deed het een aantal keer na mekaar. ‘Weet je wat dat is?’ vroeg hij. Ik keek met grote onwetende ogen. ‘Dat manneken, dat is een eisprong. Zeg maar aan uw moeder dat ge een eisprong gezien hebt.’
Nadien moest ik niet zoveel meer om eieren gaan maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Daar zal mijn basis gelegd zijn voor mijn latere gedreven ijver om ‘natuurlijke kwesties’ uit te rafelen. Ik kocht een kast boeken, volgde de cursus natuurgids en begon mijn queeste naar het springend ei. Tijdens deze kruistocht vond ik dit boek.
Weet jij nog uit uw middelbare schooltijd hoe meiose en mitose in mekaar zat en …hoe de varens het doen? Haal dit boek met alle antwoorden in huis voordat uw kinderen … spelen ze in ‘t gras met eieren …aai té laat.
_____________________________________________________________________________________________
Ingo F. Walther, Het Impressionisme, uitgegeven bij Taschen.
Kijk schatjes, dit is nu de reden waarom leraars kunstgeschiedenis de wanhoop nabij zijn. Iedereen maar dan ook iedereen vindt hen gewoon het einde, die impressionisten. Met hun vlekjes, zonnige plekjes, wemelende schaduw in trillende zomerzon ….Elke leerling van de kunstacademie wil daar zijn eindwerk over maken. Leraars springen in wanhoop van de hoogste gebouwen maar worden door de ontelbare tonnen papier die hun leerlingen daarover hebben volgeschreven zachtjes opgevangen en op die manier veroordeeld tot nog een jaar en nog een jaar en nog …Nu wel ten strengste verboden als eindwerk in de academie van Eeklo om het verbruik van antidepressiva bij het lerarenkorps tot een minimum te beperken. Maar wil jij het risico lopen op een levenslange verslaving? Ja …ok, begeef je naar de dichtstbijzijnde coffeeshop en haal dat boek vanonder de wiet. Let op, een klepper van 700 bladzijden.Eén ferme tik op je hersenpan en je maakt een trip van minstens een paar uren … doe maar!
______________________________________________________________________________________________
Rob Van Der Hilst, Een Engel uit de Hemel.
Driehonderd jaar Bach en Nederland.
Daar is ie weer, het moest er van komen, Johann Sebastian Bach. Hij vult mijn leven sinds ik kan lezen en schrijven. Het houdt nooit op.
Woon je in Nederland en heb je dit boek nog niet uit? Shame on you. In dit werk legt Rob Van Der Hilst de relatie tussen Bach en Nederland. Bach, nog net niet de Nederlandse nationaliteit … ach kom, alle gekheid op een stokje. Nederland, Bachland en hier krijg je te lezen hoe dat zo gekomen is
_____________________________________________________________________________________________
Lévi Weemoedt, Rijk verleden.
Nonsens poëzie … grappig …oplettend lezen want dubbele bodems tussen het rollebollen door.
Ik kocht het in de Gentse De Slechte en zocht daarna een bank in het zonnetje op de Kouter om wat te lezen …kreeg de ene lachbui na de andere en in de drukte van de stad ging iedereen voorbij aan die rijke lachende man. Een voorsmaakje …
Rijk verleden.
Ik was dronken toen ik jou ontmoette
Ik was dronken toen ik jou verloor
Wat kan er nog een hoop gebeuren
Tussen twee dronkenschappen door
_____________________________________________________________________________________________
De mooiste wijze teksten van Anselm Grün.
Anselm Grün verbindt spiritualiteit met oosterse meditatie en met inzichten uit de psychologie. In dit boek heeft hij het in zeer heldere en begrijpbare taal over ons innerlijke zelf, over vreugde en verdriet, over het recht je niet goed te voelen en over vele menselijke fundamentele vragen. Ik ervaar hem als een hedendaagse Kahlil Gibran.
Afscheid durven nemen.
Ons leven kent duizenden afscheiden. We moeten van een vertrouwde omgeving afscheid nemen omdat we in een andere plaats willen studeren, omdat we ergens anders werk hebben gevonden. Elke verandering vraagt om een afscheid. En alleen als het afscheid lukt kunnen we ons echt met het nieuwe inlaten, kan er iets nieuws in ons groeien. Velen zouden het liefst alle mensen vast houden met wie ze vertrouwd zijn geworden. Ze willen een vriendschap altijd voortzetten. Maar er zijn ook vriendschappen die maar goed zijn voor een tijd. Daarna slepen ze zich alleen nog maar voort. We houden ze in stand uit plichtsbesef of om de andere niet te kwetsten. Maar ze kloppen niet meer. Dan is het tijd werkelijk afscheid te nemen. Dan ga ik eerlijk met de ander om. Dan acht ik hem ertoe in staat zich opnieuw te oriënteren. En dan ben ik vrij om iets nieuws te beginnen.
_________________________________________________________________________________________________
Dit boekje ligt sinds mijn zestiende binnen handbereik. Kahlil Gibran raakt met een helderheid en een lichtheid de tema’s die ons mensen zo vaak bezig houden: liefde, arbeid, kinderen, vreugde en verdriet. Zijn wijsheid verheldert en brengt positieve energie op gang. Een boekje om dicht bij het hart te bewaren.
Een jongeling zei:
Spreek tot ons over vriendschap.
En hij antwoordde, zeggende: Je vriend is een antwoord op je verlangen.
Hij is je akker die je met liefde bezaait en vol dankzegging oogst.
En hij is je tafel en haardvuur.
Want je komt tot hem met je honger en bij hem zoek je rust.
Wanneer je vriend je zijn eigen geest ontsluit, ben je niet bang voor het ‘neen’ in je eigen geest, noch onthoud je hem je ‘ja’.
En wanneer hij zwijgt, blijft je hart luisteren naar zijn hart;
want zonder woorden worden in vriendschap alle gedachten, alle verlangens, alle verwachtingen geboren en gedeeld, vol ongevraagde vreugde.
Wanneer je afscheid neemt van je vriend, treur je niet;
want wat je het diepst in hem bemint, kan klaarder voor je zijn bij zijn afwezigheid, zoals een bergbeklimmer de berg duidelijker ziet vanuit de vlakte.
En laat je vriendschap geen andere bedoeling hebben dan een verdieping van de geest.
Want de liefde die iets anders zoekt dan de openbaring van haar eigen mysterie is geen liefde, maar een net dat uitgeworpen wordt; en alleen het waardeloze wordt gevangen.
En laat het beste voor je vriend zijn.
Zo hij de eb van je getij moet ervaren, doe hem ook de vloed kennen.
Want wat is je vriend dat je hem enkel zoeken zou om de tijd te doden.
Zoek hem steeds om de tijd te leven.
Want hij moet je tekort vullen, maar niet je ledigheid.
En laat er een lach zijn in de zoetheid der vriendschap en een samen beleven van genoegens.
Want in de dauw der kleine dingen vindt het hart zijn morgen en wordt verfrist.
______________________________________________________________________________________________________
Amy Dempsy, Encyclopedie van de moderne kunst.
Heb jij dat ook? Moderne kunst spreekt je aan en dus ga je op verkenning. Algauw wordt het een beetje onoverzichtelijk want tussen 1860 en pakweg vandaag zijn er ontelbare stromingen en stijlen. Niet erg de weg kwijt geraken, het gebeurt in de beste families. Vraag: hoe krijg je een beetje klaarheid? Wel, dit boek geeft een overzicht van alle stromingen en stijlen van de laatste 150 jaar. Per stroming een paar pagina’s, enkele foto’s en kort de belangrijkste vertegenwoordigers. Dit is de tak van de boom, jouw levensreddende houvast in het woelig water van de moderne kunst.
________________________________________________________________________________________________
Prof. E.H. Gombrich, Eeuwige schoonheid.
Je kent dat wel, van die oersaaie kunstboeken, enkel te vreten door de intelligentia. Een aankoop waarvan je nu wel spijt hebt want je wil iets doen met het kunstgat in jouw cultuur maar het moet liefst boeiend zijn en begrijpelijk. Wel, bezorg die miskoop aan de kringwinkel en ga resoluut voor dit boek. De spannendste verhalen van Pieter Aspe zinken in het niets in vergelijking met dit intrigerend boek over kunst. Go for it!
_______________________________________________________________________________________________
Taschen, 100 Contemporary architects.
Voor het geval je dacht alles te weten over moderne architectuur. Zorg dat je neerzit want je valt van de ene verbazing in de andere.
_______________________________________________________________________________________________
Kan je als man tegen een stootje en neem je jezelf niet ál te serieus dan is dit echt iets voor jou.
Poëzie van Wiljen Van Seters … eetbare mannen.
De Sterke man
Ik zoek een sterke man
heel, heel sterk
moet hij zijn
met bundels spieren
zwellend als slangen
onder zijn vel
in bolle spanning op zijn rug
sterk moet hij zijn.
en opgefokt
misschien wel
een bruut
een partner
is snel gevonden
via het internet
ik gaar mijn wapens
slijp mijn pijlen
tot de strijd
de helse hitte van het gevecht
mijn tong likt zweet
tussen mijn tanden
proef ik zijn bloed
totdat zijn mannenkracht
de bovenhand haalt
zoals ik heb bedongen
er duur voor heb betaald
ik geef mij over
verslonden en voldaan
in onderworpen rust
smaak ik de nederlaag
en kan mijn tegenstander
bevredigd laten gaan.
_____________________________________________________________________________________________
De Dalai Lama, wijze van deze tijd.
Auteur: Bert Van Baar.
Moet ik de Dalai Lama nog voorstellen? Misschien kan je hem in de stilte even raken met het hart als je je open stelt voor zijn boordschap van wereldvrede. De Dalai Lama, meditatie, spiritualiteit en tegelijkertijd in de wereld.
Geïnteresseerd in het wetenschappelijk onderzoek naar de menselijke geest in functie van het geluk en de zoektocht naar individuele innerlijke vrede en mondiale vrede.
De Dalai Lama, wijze van deze tijd. Auteur: Bert Van Baar.
_____________________________________________________________________________________________
Een lichthartig boekje van Pat Donnez:
Gedichten voor kinderen en andere grote mensen.
Op zondag slaap ik uit
ik geeuw nog eens luid.
Ah, zondag is de slaperigste dag van de week.
Op zondag neem ik een hele lange break.
Voortaan, dat is de nieuwe wet,
blijf je op zondag lekker lang in bed.
En vanaf vandaag is het elke dag zondag.
Op mijn gezag.
Lekker …Weg die wekker!
allerliefste papa,
mocht je nog een exemplaartje van “rijk verleden” op de kop kunnen tikken, dan mag je dit zeker en vast onder de kerstboom schuiven… voor mij… 😀
(ps: ben jij je ervan bewust dat het sneeuwt op jouw blog? oink?)
Leuke verzameling … past voor een deel ook in mijn kast – natuur, sprookjes, haiku’s, dalai lama …
“de zee is eeuwig
de golven komen en gaan
onverstoorbaar Zijn”
“Leuk fantaseren
oneindig vele kansen
alles kan groeien”
Ik heb de tijd uit het oog verloren terwijl ik rond snuisterde in jou bibliotheek. Dat gebeurd me vaker als ik interessante boeken zie. Ik zou der zo een deel van op mijn eigen plankje willen zetten.
we hebben blijkbaar enkele dezelfde boekjes op het nachtkastje, o.a. Toon Tellegen , Klein duimpje (echt wel een heerlijk boekje hé) , de profeet (om zo af en toe me even in de verdiepen – was een wijze man) en ook haiku’s
Ik heb ook Alice in wonderland en Klein duimpje liggen…