Het Veld van Eer.

moentjens_aa-2Albert Moentjens, de broer van mijn grootmoeder. Na nog een brief aan huis waarin hij schrijft dat alles goed ging, gesneuveld in De Panne op het Veld van Eer.
Ik weet absoluut niet wat dat is ‘Het Veld van Eer’ en als het al bestaat dan moet het immens groot zijn want het strekt zich waarschijnlijk uit van Centraal Afrika, Congo, Nigeria, Libië, Syrië, over Israël, het Nabije Oosten tot Pakistan, Afghanistan… zoveel landen waar men de rijke traditie van het sneuvelen op ‘Het Veld van Eer’ in ere houdt.
Ik heb postuum zijn jas wat afgestoft en hier en daar een vlekje verwijderd. Moeder Rosalie stond alleen met haar onpeilbaar verdriet want vader Bernard was al jaren eerder overleden.
Albert was een gewone jongen, wever van beroep, ongehuwd. Hij werd, net als duizenden anderen, vermorzeld in een conflict tussen de té grote ego’s van de toenmalige Europese leiders.
Je kan er zoveel over zeggen en schrijven. Ik heb  slechts één vraag: Welke staatsman, minister of generaal zou, ontdaan van politieke militaire of staatsretoriek, deze mens vandaag recht in de ogen kunnen kijken?

Advertisements

3 thoughts on “Het Veld van Eer.

  1. Waar wat je zegt over de immense ‘slagvelden van eer’ en de betrokken bevelhebbers achter de oorlogen.
    Maar op deze foto: toch de franke fierheid van een jonge knappe snaak die op dit moment enkel weet heeft van het feit dat z’n militaire outfit hem perfect staat. De overgrootjes zullen daar met leed en met onverhulde trots naartoe gekeken hebben…

  2. Het enige wat ik zie is een jonge man die zijn leven gaf te vroeg voor de eer en voor zijn land. Bedankt voor het meedoen met ons te delen in dit deel van het leven van uw voorouders
    Met vriendelijke groet
    Patrizia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: